Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İslam Saruhan, Karadeniz Bölgesi'nde istilacı bir tür olan kahverengi kokarcanın kışlaklara çekildiğini belirterek, böceğin kontrol altına alınmasının önemine dikkat çekti. Saruhan, "Kahverengi kokarca şu anda kendi ayağıyla kışlaklara geliyor. Buradan canlı çıkan her böcek, bize sezonda 300-400 tane böcek olarak geri dönecek" dedi.KIŞLAKLARDA MÜCADELE EDİLMELİDoç. Dr. İslam Saruhan, istilacı kahverengi kokarcanın kışlaklara çekildiğini ve en iyi mücadelenin bu dönemde yapılabileceğini söyledi. "Yapacağımız en iyi mücadele yöntemi, kışlaklardaki böcekleri yok etmek" diyen Saruhan, kimyasal ilaçların yerine elektrik süpürgesi kullanarak böceklerin toplanmasının en etkili çözüm olduğunu vurguladı. Ayrıca, "Ne kadar çok yok edersek, o kadar avantajlı olacağız" ifadelerini kullandı.FINDIKTA YÜZDE 20 ZARARSaruhan, kahverengi kokarcanın bu yıl fındık üretiminde yaklaşık yüzde 20'lik bir zarara yol açtığını belirterek, "Kokarcanın böyle bir zarar vereceğini tahmin ediyorduk. Girdiği ülkelerde popülasyonu hızla artıyor ve büyük kayıplara neden oluyor" dedi. Saruhan, böceğin fındık sezonunda ciddi zararlar verdiğini ve önümüzdeki yıllarda daha etkin bir mücadele ile bu tehdidin önüne geçilebileceğini belirtti.İhlas Haber Ajansı
ÇEVRE - ENERJİ
Yayınlanma: 17 Ekim 2024 - 11:58
Güncelleme: 17 Ekim 2024 - 12:32
Kahverengi Kokarcaya Karşı En İyi Mücadele Yöntemi
OMÜ Ziraat Fakültesi'nden Doç. Dr. İslam Saruhan, kahverengi kokarcanın kışlaklarda yok edilmesi gerektiğini belirtti. Böceğin, Karadeniz Bölgesi'nde fındıkta yüzde 20 zarar oluşturduğunu vurguladı.
ÇEVRE - ENERJİ
17 Ekim 2024 - 11:58
Güncelleme: 17 Ekim 2024 - 12:32
Bu haşerenin fındıkta zarar oluşturduğu söyleniyor, bu rakam oldukça küçük tutulmuş, aslında zarar söylenenden daha büyüktür, Çarşamba ve Termenin sahil kesimlerimde toplanan fındığı randımanı düşük diye tüccar almadı, bu sebepten dolayı çoğu fındık üreticisi bahçeye bile girmedi çünkü toplayacağı fındıktan elde edeceği rakam işçi giderlerini dahi karşılamıyor, bu iş gelecek sezon fındığını da büyük oranda etkileyecektir şayet ciddi anlamda tarım il müdürlüğü bu işe eğilmez ise sıkıntı giderek büyüyecektir, bu güne kadar yapılan kokarca mücadelesi ile bu sorun halledilmez çünkü her tarafı sarmış vaziyette topyekün mücadele gerektirir.